De ontwikkeling van een onopvallende, lichaamsgebonden armondersteuner
Het Flextension A-Gear project, waar ook Spieren voor Spieren aan bij draagt, loopt nu ruim tweeëneenhalf jaar en er zijn al vele stappen gemaakt om dichter bij de eindproducten te komen. De beoogde eindproducten zijn een passieve armondersteuner (aangestuurd op eigen kracht, zonder motoren) en een actieve armondersteuner (aangestuurd door motoren die op hun beurt door de gebruiker zelf worden gecontroleerd).
Intussen zijn al twee prototypes van de passieve armondersteuner ontwikkeld en getest in gezonde proefpersonen en patiënten. Hierbij zagen we dat de bewegingsvrijheid en de functionaliteit van de arm toenamen wanneer proefpersonen het prototype gebruiken. Daarnaast kostte het maken van bewegingen minder energie. Naast de positieve effecten kwamen er ook nog wat verbeterpunten naar voren, daarom wordt er de komende tijd op de TU Delft verder gewerkt aan de ontwikkeling van een derde prototype passieve armondersteuner waarin deze punten verbeterd worden.
Ook voor de actieve armondersteuner zijn de ontwikkelingen in volle gang. Het ontwerp voor het actieve prototype wordt op dit moment gemaakt op de VU in Amsterdam. Dit ontwerp zal binnen enkele maanden worden gemonteerd zodat de eerste testen kunnen worden uitgevoerd. Verder wordt er op de TU Twente hard getest hoe het controleren van een bestaande robotarm verloopt. Indien het voor gezonde proefpersonen en patiënten mogelijk is om deze robotarm te bewegen zal deze methode van aansturen worden toegepast in het actieve prototype.
Intussen is ook de Duchenne Dynamische Arm Studie (DDAS) in volle gang. Deze studie probeert meer inzicht te krijgen in de armfunctie van jongens en mannen met Duchenne spierdystrofie . Door het meten van de armfunctie bij patiënten van verschillende leeftijden krijgen we een indruk hoe de armfunctie verandert gedurende het ziektebeloop en hoe we een armondersteuner hierop kunnen aanpassen. Intussen hebben ruim 15 jongens/mannen met Duchenne hun armfunctie laten meten in het Radboud ziekenhuis. Dit najaar hopen we nog eens 10 jongens/mannen te onderzoeken.
Voor het testen van de ontwikkelde prototypes en voor het onderzoek naar armfunctie zijn we nog op zoek naar jongens en mannen met Duchenne die ons daarbij willen helpen. De metingen vinden plaats in het Radboudumc in Nijmegen en duren ongeveer een halve dag. Heb je interesse om je armfunctie te laten onderzoeken of om één van de prototypes te testen, neem dan vrijblijvend contact op met Mariska Janssen (T: 024 3668195, E: mariska.janssen@radboudumc.nl).
Leave a Comment