Nieuws

Prototype verbetert bewegen

Nu ruim 1.5 jaar werken de onderzoekers van het Flextension A-Gear project aan de ontwikkeling van een nieuwe armondersteuner voor jongens met Duchenne spierdystrofie. Na veel vooronderzoek is de ontwikkeling van het eerste prototype passieve ondersteuner (zonder motoren) afgerond. Dit prototype is uitvoerig getest met gezonde deelnemers en jongens met Duchenne. De eerste resultaten waren positief. De bewegingsvrijheid van de jongens met Duchenne nam toe en ze vertelden minder snel vermoeid te zijn wanneer ze de armondersteuner gebruikten. Toch werden er ook enkele verbeterpuntjes voor het ontwerp geconstateerd. Daarom zijn we intussen druk bezig met het ontwerpen en maken van een tweede prototype. Dit prototype zal vervolgens ook weer uitgebreid getest worden.

In de figuur ziet u het effect wat het dragen van het eerste prototype heeft op de hoeveelheid spieractiviteit van de Biceps Brachii (de spier die de elleboog buigt) van een gezonde proefpersoon die nodig is voor het uitvoeren van activiteiten. Zoals je kunt zien is er minder spieractiviteit nodig wanneer de proefpersoon het prototype armondersteuner draagt, waardoor activiteiten waarschijnlijk minder energie kosten.

Heb je interesse om mee te helpen met het testen van de prototypes of om deel te nemen aan ander onderzoek naar armfunctie bij jongens met Duchenne, bel dan even of stuur dat een e-mail naar Mariska Janssen (T: 024-3668195, E: mm.janssen@reval.umcn.nl).

ICORR 2013 24-26 Juni

Over een kleine twee weken zullen er twee poster worden gepresenteerd op de ICORR (internationale conferentie over rehabilitatie robotica) in Seattle, USA van 24-26 juni.
Gerard Dunning zal zijn poster presenteren met de titel: A review of assistive devices for arm balancing, poster B12 op maandag 24 juni tussen 16:00-17:00.
Joan Lobo zal zijn poster presenteren met de titel: Design of a perfect balance system for active upper-extremity exoskeletons, poster E22 op woensdag 26 juni tussen 10:20-11:15.
Bent u ook op de conferentie en wilt u met ons in gesprek, dan bent u van harte welkom om deze posters te komen bekijken en met ons in discussie te gaan.

R&D overleg

Op vrijdag 15 maart was er een overleg met begeleiders en de vier onderzoekers binnen het A-Gear project. Het overleg stond geheel in het teken van het proberen en analyseren van het eerste prototype. De reacties waren positief. Het prototype is, op een paar verbeterpunten na, klaar om getest te worden. Dit zal dan ook binnenkort gebeuren, waarna direct wordt gestart met het ontwerpproces van een tweede en verbeterd prototype, welke het uiteindelijke ontwerp van een onopvallend, lichaamsgebonden hulpmiddel al dicht moet naderen.

Bezoek Ambroise

Op woensdag 13 februari hebben we een bezoek gebracht aan Ambroise in Enschede. Ambroise is een bedrijf dat bewegingshulpmiddelen, zoals orthesen, ontwikkelt en produceert voor mensen met bewegingsstoornissen. Ambroise is een van de sponsoren van ons project en ze hebben veel expertise op het gebied van orthesen. Hoog tijd voor een bezoek dus.

We een afspraak met Nils van Leerdam, hij verteld over het ontstaan van Ambroise, over de producten die Ambroise maakt en over orthesen in het algemeen. Daarna werden we rondgeleid in het bedrijf. Het werd al snel duidelijk dat de orthesen van Ambroise individueel op patiënten afgesteld worden en dat dit vele verschillende productiestappen vergt. Na de rondleiding hebben we wat vertelt over de voortgang van het A-Gear project en de ideeën die we hebben. Nils gaf ons intussen handige tips met als belangrijkste tips: test je modellen in de werkelijkheid en niet alleen digitaal en houd het simpel! Al met al was het een leerzame dag en we hopen in de toekomst nog veel samen te mogen werken met Ambroise.

BME congres 2013

Op donderdag 24 en vrijdag 25 januari werd het 4e Nederlandse congres voor biomedische werktuigbouwkunde gehouden in Egmond aan Zee. Dit congres was gericht op het uitwisselen van onderzoeksresultaten vanuit verschillende onderzoeksvelden. Daarnaast werd dit jaar ook gefocust op de samenwerking tussen de verschillende onderzoeksvelden, het uitwerken van nieuwe ideeën en het ontwikkelen van nieuwe technologie. De onderwerpen die aan de orde kwamen waren o.a. neuropsychologie, operatietechnieken, het spier-skelet systeem, beeldvorming, medische hulpmiddelen, protheses, hart diagnostiek en balans en bewegen.

Alle onderzoekers van het A-Gear team waren aanwezig in Egmond aan Zee waar ze in totaal drie posters mochten presenteren. Gerard en Peter toonde een algemene poster over de doelen van Flextension, Joan en Peter presenteerde de ideeën over het aansturen van een exoskelet en Mariska presenteerde de resultaten van haar pilot studie waarin 3D bewegingen en spiersignalen van de armen bij jongens met Duchenne zijn gemeten. De posters van Joan en Mariska werden genomineerd voor de beste poster prijs.

Het bezoeken van dit congres was een leerzame ervaring, er waren veel mogelijkheden om ideeën uit te wisselen en discussies te voeren met andere enthousiaste onderzoekers.

« Page 1, 2, 3, 4 »